Jan 23, 2012

Formagelle

This is another delicious traditional dessert from my gorgeous Island of Sardinia. They are ricotta cheese little cups that just melt in your mouth!



Ingredients for the dough:

4 cups of flour
6 tbsp lard
2 tsp sugar
water (just enough to make it doughy)

Ingredients for the Filling:

16 Oz ricotta cheese
3/4 cup sugar
2 egg yolks
3/4 cup flour
2 tsp baking powder
Orange or lemon zest
(You can also add some raisins to it if you like)

Roll the dough very thin and cut little rounds. Place a scoop of the filling on each round and pinch the dough with your index and thumb finger to seal it. In a separate bowl beat a yolk and brush the top of each formagella with it. They will look golden and nice in this way. bake in the oven at 350 F for about 20 minutes. Enjoy! Buon appetito!

9 Delicious Comments:

Flo/BioLogico said...

Mi incanto sempre dinanzi ai formaggelli,mi vien sempre voglia di farli..La tua ricetta è molto chiara,la seguirò alla perfezione e vedremo che combino!!Complimenti!!

Yukari - The Kitchen Fairy said...

@ Tina: Grazie mille carissima! Non pensavo che fossero cosi' semplici da fare! Fammi sapere come ti escono! Baci :)

Alida said...

Mi piace il tuo blog e mi piace la sardegna. Ti seguo molto volentieri.

Ritroviamoci in Cucina said...

Ma sai che dalle mie parti (Sicilia) fanno dei dolcetti praticamente identici?
Cmq io, a proposito della bella Sardegna, adoro le seadas, ne mangerei a tonnellate senza ritegno! Magari mi puoi dare qualche dritta per farle proprio come quelle originali.
Se ti va passami a trovare, mi fa piacere.

Yukari - The Kitchen Fairy said...

@ Alida: Grazie mille della visita! Sono onorata di averti trai miei nuovi fans! Bacioni!

@ Ritroviamoci in Cucina: Ci credo! Abbiamo diversi dolcetti in comune! :) Le seadas sono buonissime hai ragione... sono gia' nella mia lista di ricette da mettere sul blog! Baci!

La cucina di Molly said...

Che aspetto invitante hanno questi dolcetti!Li trovo deliziosi!Proverò senz'altro la tua ricetta!Ciao

Yukari - The Kitchen Fairy said...

@ Molly: Grazie!!! Fammi sapere come ti vengono quando li fai! Bacioni!

Anonymous said...

mmmm....che buone! io le ho mangiate anche ieri!

Yukari - The Kitchen Fairy said...

@ Giulia: Beata te! Mi sa che me le rifaccio anche io! Bacioni!

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Yukari *The Kitchen Fairy*

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